Pečení je radost

26. ledna 2015 v 11:41 | onni |  Každodennost
Haha, jak pro koho, že :D
Když jsem byla malá, nikdy by mě nenapadlo, že mě bude takhle bavit péct. A že mi to takhle půjde (letmé selfpoklepání po ramenou). Protože doma mi to nešlo vůbec. Mamka se mě snad tisíckrát snažila zapojit do vaření a pečení, snažila se mě to naučit, ale jednak mě to nebavilo a druhak, mi to fakt nešlo. Jediné, k čemu jsem přistupovala pozitivně, bylo vánoční pečení a zdobení, ale to mě taky nebavilo bůhvi jak moc.
Jakmile jsem se ale dostala do vlastního bytu s vlastní kuchyni, jako mávnutím kouzelného proutku se to změnilo. Jistě, taky jsem upekla pár nepožívatelných hrůz, než jsem tomu přišla na kloub. Vždycky jsem měla totiž tendence si recepty trochu "přilepšovat", což je pro amatéra cesta do pokel (trouby).
Dneska jsem na tom mnohem líp, mám za sebou upečený i dort s potahovací hmotou. Ale co jsem chtěla vždycky upěct, byly cupcaky a muffiny v americkém stylu. A nešlo mi to, vůbec! Ať jsem zkoušela kdejaký recept, nikdy to ani nevypadalo tak, jako ve filmech. A už vůbec ne jako ty kupované.
Předpokládám, že je to proto, že ty ve filmech jsou plastové nebo z plastelíny :D
Ale ne, je mi jasně, že ty kupované v sobě mají kdejaké kypřící a chuť zvárazňující látky, takže doma to nikdy nebude stejné.
Pak jsem ale narazila na recept na blogu http://www.zghettablog.cz/ a ejhle, konečně něco! Samozřejmě jsem pak zkoušela různé varianty, třeba vánoční s perníkovým kořením a stromečkovými bonbóny, a byla jsem hrozně nadšená!



No, tohle se mi celkem povedlo, takže to chtělo level 2: muffiny!
Jenže najít recept na muffiny, co by chutnaly vážně jako muffiny a ne jako česká bábovka ve zmenšené verzi, bylo celkem náročné. Jednou jsem dokonce zkoušela recept, kde bylo podezřele málo cukru a taky že jo, výsledek byl úplně bez chuti.
Takže jsem se na to vykašlala.

Jednou jsem takhle dostala chuť na něco sladkého, ale doma nic nebylo. Takže v zoufalství jsem si udělala vajíčko s cukrem, samozřejmě jsem to celé nedokázala sníst, a tak jsem z toho chtěla něco upéct. Přídala jsem trochu mouky, trochu másla, trochu toho, trochu tamtoho, hodila do toho sáček pečícího prášku a nalila do papírových formiček a ejhle! Skoro to bylo ono! Takže jsem se pustila do pokusu číslo 2, zopakovala to, co jsem dělala minulý den, tedy neřídila se žádným receptem, jen vzala základ cukr-vajíčko-mouka-tuk-mléko-prášek, a přídávala kakao, rozpuštěnou čokoládu, datlový a rýžový sirup, dolaďila konzistenci a povedlo se! Dokonce to má typickou muffinovskou čepičku :) No jsem fakt talent, co si budeme povídat :D


Jen příště to chce víc čokolády než kakaa.

 


Komentáře

1 Lukáš Lukáš | Web | 30. ledna 2015 v 14:27 | Reagovat

náhodou to vypadá lákavě

mimochodem ta poslední věta je docela vtipná - protože kakao je součástí každé pravé kvalitní čokolády :)

2 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 31. ledna 2015 v 11:50 | Reagovat

[1]: Možná kvůli konzistenci... Nevím...

Já dříve taky pekla jenom na Vánoce, ale potom, co jsem se stala vegankou jsem začala více vařit a péct. I když poslední dobou ujíždím na raw receptech, protože jsou rychlé a chutné :D

3 onni onni | Web | 1. února 2015 v 13:18 | Reagovat

[2]: presne tak, kvuli konzistenci, kdyz se da do testa kakao, je suche, kdyz kvalitni cokolada, je mekke a mokre...

4 Exim Exim | 17. května 2017 v 8:09 | Reagovat

Formičky na tlačené těsto- s těmi pracuji nejraději:

http://www.eshop-lilie.cz/kategorie/formicky-na-tlacene-testo-teflon/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama